Laatste nieuws

10 februari 2024: Workshop zelfverdediging voor “Ladies Only”.

Zaterdag 10 februari heeft de workshop zelfverdediging voor vrouwen plaatsgevonden. Bijna 20 dames hebben hun weg gevonden naar de gratis aangeboden weerbaarheidstraining bij trainingscentrum Intercepting Fighting Method in Haarlem, Noord-Holland.

Programma: inleidend praatje en theorie

De training is begonnen met een inleidend praatje en kennismaking, vervolgd door een stuk theorie over onder andere het breinhuis (Instinct-Intuïtie-Intellect). Er wordt altijd gewerkt op basis van een veilige leeromgeving. Dat betekent dat wat er wordt besproken en plaatsvindt tijdens de training in de zaal blijft. Lang verhaal kort: alle aanwezigen hadden ieder hun eigen deze training te willen volgen. Iedereen luisterde aandachtig, stelde goede vragen en waren merkbaar gekomen om echt iets te leren.

Programma: Actie, aan de bak!

Dankzij de opbouw van het programma heeft iedereen aan het eind van de training gewerkt aan signaleren van én omgaan met agressie d.m.v.:

 1. 1 Voorkomen, de-escaleren
 2. 2 Preventie door communicatie
 3. 3 Eigen houding herkenning
  • Bewustwording/ alertheid
  • Houding en structuur (persoonlijke ruimte)
  • Afstand
  • Simpliciteit (directheid en effectiviteit)
 4. 4 Confrontatie manieren/ methode
 5. 5 Weerbaarheid: MVS (Mens VerdedigingsSysteem): natuurlijke (schrik)reactie gebruiken

Uitgangspunt van deze training was, dat voor weerbaarheid het niet altijd nodig is om gebruik te maken van geweldsmiddelen om jezelf in veiligheid te brengen. Maar de wetenschap dat je de situatie herkent en kunt handelen naar de omstandigheden geeft al een stuk zelfverzekerdheid en daarmee weerbaarheid. De trainers zijn er niet om te zeggen “je moet dit, het moet zo…”. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Ieder mens is uniek en daarmee de techniek uit eerste reactie ook.

Houd het zo simpel en direct mogelijk, dat maakt het effectief!

Meer workshops en seminars

Houd deze website van SJFJKDN en ook de website van Intercepting Fighting Method in de gaten voor nog meer komende workshops en seminars in 2024!